Ne demek?
Wiki Article
Patlama ya da herhangi bir yangın vakasına karşı emin tahliyelerde yangın bapsı modelleri kullanılmaktadır. Bu modeller, dizayn olarak son mertebe çeşitli bir skalaya sahiptir.
Yangın merdivenleri dâhilen ve dışarıdan mimarilabilmekle beraberinde daha çok dışarıdan yapılan yangın merdivenleri tercih edilmektedir. Bunun baz sebebi konum yitirilmesine mahiyet vermemesi ve elan az maliyetle davranışin tamamlanabilmesini esenlamasıdır. Bazı binalarda ise yangın merdivenleri binaya bitişik beton merdivenler şeklinde bayındırlık edilirken diğerlerinde sonradan eklendikten sonra bünyelabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına göre çeşitli şekillerde özel tasar çizim evet da katlanabilir halde bile tasarlanabilmektedir.
Yangın kapıları periyodik olarak denetçi edilmeli ve denetlememları tekdüze olarak dokumalmalıdır. Kapının far çdüzenışmasını hazırlamak karınin menteşeler, kilitler ve sızdırmazlık contaları kadar deşenlerin durumu denetleme edilmeli ve gerekirse hizmet bünyelmalıdır.
Yangın Kapısı yaman sızdırmaz özelliğe ehil olması zımnında yangın simultane insanoğluın kötü zehirlenmelerinden bile korunmasını esenlar. Bu baplar hariçya dürüst ve kolaylıkla açılabilen gestaltya sahiptir.
çoğu kez yangın merdiveni ile baş başa kullanılan bu evgin çıkış kapısı, buhran anlarında insanların yangın sahaından hızla uzaklaşmalarını katkısızlayarak dirimsel bir rol üstlenmektedir.
Yangın merdiven kapısının en açık özelliklerinden bir diğeri de emniyetli bölgeyi izole etmesidir. Yangın esnasında gömlek merdivenleri zehirli dumanı biriktirecek ve Yangın Kapısı kullanılamaz hale gelecektir. Bu nedenle izole edilecek merdivenler yangın merdiven kapısıyla korunur.
Belirli yükseklikte meydana getirilen binalarda yangın merdiveni zorunluluğu söylenti konusudur. Evetşanabilir durumlarda binaları terk geçirmek zor ve güvensiz olacağı midein yangın merdiveni kullanımı gereklidir.
Biraşırı firma ve şirkete bu alanda özen veren firmamız, jüpiter memnuniyetini ve kişi eminğini dikkate alarak itfaiye aracı onaylı yangın merdiveni tasarlamaktadır. Tasarladığımız bu kaçış merdivenleri imar denetimlerinde de tam hamiş almaktadır.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zorunlu olup olmadığına karar verilmektedir. örneğin; kat nüshası 4’ü geçmeyen ve celse fakatçlı kullanılmayan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Fakat bu özel şartlar dışında zemin olarak yangı merdiveni bulunması gereken mimarilar şöyle sıralanmaktadır:
Kaçış merdivenlerinin örek, tavan ve kaideında hiçbir canipıcı malzeme kullanılamaz ve bu merdivenler, yangına en azca 120 dakika dayanıklı duvar ve en azca 90 dakika dayanıklı kötü sızdırmaz kapı ile öbür taksimmlerden ayrılır.
Yangın merdiveni kapılarının olası durumlara karşı itfaiyecilerin dışarıdan deruneriye kolaylıkla girebilmesini sağlamlayacak şekilde üretimi olmalıdır.
Yangın merdiveniyle alakalı olarak müteallik yasa düzenlemeleri kapsamınca yangın merdiveni standartları da baz kızılınmaktadır. Buna için yangın merdiveninin çizimini karşılayıcı tasarımcıdan çaldatmaışan her bir personele derece bütün herkesin yangın merdiveni standartları uyarınca davranış etmesi ve zaruri çallıkışmaların da buna gereğince strüktürlması gerekmektedir.
Kapının Aksesuarları : Yangın Çıkış Baplarının en önemli aksesuarı panik bar kilit sistemidir. Bu düzenek sebebiyle kapı hareketsiz bir hareketle açılabilir ve hızlı bir şekilde tahliye sağlanabilir.
Merdivenlerin korozyona karşı korunması, yerinde taşıma kapasitesi ve dayanıklılığa iye olması gerekir. Kullanılabilir durumda tutulması zorunluluktur.